Hoge Lat

De beoordeling van de onderwijsinspectie is een extra toetsing die het JvO drie jaar geleden nog niet tegenkwam. ,,De lat ligt hoger”, zegt René van Splunteren, conrector van het gymnasium. Ook voor het JvO, de school die het predicaat sinds de invoering in 2012 draagt, was het toch een beetje spannend. De conrector is trots op het behaalde resultaat. De jury is onder de indruk van de manier waarop de school de persoonlijke groei en ontwikkeling van leerlingen én docenten stimuleert. ,,We hebben docenten van hoog niveau. Die vragen een bepaalde autonomie die wij aan hen geven. Door vertrouwen te schenken, komen we samen een stapje hoger. Het is dan ook een prestatie van ons allemaal”, aldus Van Splunteren.

Ook op het Corlaer College lijkt autonomie het toverwoord. De school ontving vandaag ook opnieuw de betiteling excellent voor de havo- en vwo-afdeling. Vorig jaar viel die eer al ten deel aan de vmbo-afdeling. ‘De school is doordrenkt van de visie om leerlingen samen met de docenten vooruit te helpen in hun ontwikkeling’, schrijft de jury in het rapport. ,,De richting van onze school wordt bepaald door onze docenten”, legt Christel Wets, conrector havo-vwo uit. ,,Het gaat ons echt om de inhoud en het leren van de leerlingen.”

De uitgereikte vlag zal trots wapperen tijdens de open dag later deze week. ,,Het is ook goed om dan uitleg te geven aan ouders. Zij lopen soms met vragen als: ‘Wordt de lat niet te hoog gelegd?’ Maar dat is niet wat het predicaat betekent. We willen juist een goede school voor álle leerlingen zijn”, aldus Wets.

Ook de havoafdeling van het Farel College werd opnieuw onderscheiden. De jury prijst de school om de manier waarop ze aan persoonlijkheidsvorming doet. ,,We werken aan ons onderwijs samen met de leerlingen. We willen hen betrekken in het onderwijsproces”, zegt Thijs Jan van der Leij, conrector van de school. ,,We willen leerlingen voorbereiden op de wereld en leren dat ze zelf het verschil kunnen maken.”

Het Farel College behaalde vorig jaar al het predicaat excellent voor de vwo-afdeling en hoopt daar in de toekomst één voor het vmbo-onderwijs aan toe te voegen.

In totaal zijn er in het hele land 79 uitblinkers in het basis-, speciaal- en voortgezet onderwijs die sinds gisteren de titel excellent voeren. Doordat de predicaten meerdere jaren geldig zijn, telt Nederland nu 191 excellente scholen.

Deze regio telt er vijf. Behalve het JvO, het Farel College en het Corlaer College mogen de School op de Berg in Amersfoort en de 2e Van der Huchtschool in Soest zich excellente school noemen.

Vorig jaar lag het aantal excellente scholen nog ongekend hoog. Toen mochten ook nog twee Amersfoortse scholen voor speciaal basisonderwijs, de SBO Michaëlschool en de Auris Professor Groenschool, zich excellent noemen.

Die predicaten zijn inmiddels verlopen. SBO Michaëlschool heeft geen aanvraag ingediend. ,,Wij willen elke keer een nieuw stuk binnen ons onderwijs ontwikkeld hebben”, legt Naomi van Bladel, directrice van de school uit. ,,Dat was nu niet het geval. Dus we proberen het volgend jaar weer.”

Het is niet bekend of Auris Professor Groenschool opnieuw een aanvraag heeft gedaan. De school was vandaag niet bereikbaar voor commentaar.

Afkomstig van dit artikel